Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel decadent, maar de realiteit heeft uitgewezen dat dit niet het geval is. Wanneer je kiest om de architect buiten beschouwing te laten en enkel contact te hebben met een aannemer voor een verbouwing of aanbouw voor jouw huis kan het behoorlijk uit de hand lopen. Aannemers hebben namelijk zo hun eigen methoden om voor jou een verbouwing te ontwerpen. Je hebt vooraf geen benul hoe het resultaat gaat worden en aan jou worden de mooiste zaken verteld.

Waarom je nooit alleen een aannemer moet inhuren

Met een paar simpele stappen heb jij jouw droomhuis als je hun moet geloven. Resultaat is dan vaak dat je eindigt met een huis wat bepaald niet in waarde is vermeerderd. Je zit met een onbruikbare ruimte in jouw huis waardoor jouw woongenot alles behalve hoger is geworden. Een architect voorkomt dit soort problemen. Hij ontwerpt samen met jou de verbouwing aan jouw huis en vervolgens wordt de aannemer begeleid tijdens de werkzaamheden. Een goed resultaat is dus altijd het gevolg van een goede samenwerking.

Waar denk je aan bij het inschakelen van een architect

Ga je een architect inschakelen, dan is er een aantal zaken die je goed in gedachten moet houden. We hebben ze kort voor je op een rij gezet in de vorm van een serie tips.

Ga voor de juiste klik

Architecten hebben doorgaans een wat dominant karakter. Dat is een eigenschap die nodig is voor het kunnen uitoefenen van het beroep; er is weinig aan te doen. Wel kan je kijken naar het verdere karakter van de architect. Hij zal namelijk jouw woonwensen moeten omzetten in een geschikte woning en er zal dus wel een klik moeten zijn tussen jou en de architect. Let erop of er daadwerkelijk begrip is tussen jullie en of er een goede samenwerking mogelijk is.

Ga voor de architect met de juiste specialisatie

Architecten kunnen volgens verschillende bouwfilosofieën werken. Informeer hiernaar voor je een architect inhuurt. Een moderne woning is immers een heel andere bouwstijl dan een woning in notaris-stijl. Niet iedere architect hanteert iedere bouwfilosofie. Jij wil een woning naar jouw wens, niet naar de wens van de architect.

Schrijf op wat jij van de architect verwacht

Het is goed om te bedenken welke zaken jij allemaal verwacht van de architect. Noteer dan ook heel goed wat jij allemaal wil dat er gebeurt. Maak een pakket van eisen waarin jij zo goed mogelijk omschrijft wat er allemaal moet gebeuren in jouw huis. Wees zo compleet mogelijk. ‘ontwerp een aanbouw’ is bijvoorbeeld te vaag. Kom met meer informatie. Wanneer wordt de aanbouw gebruikt en wie maken er op dat moment gebruik van? Kijk ook naar de hoeveelheid licht die je in een bepaalde ruimte wil; het zijn allemaal zaken waar de architect gelijk mee aan de slag kan.

 

Wees duidelijk over jouw budget

De meeste mensen hebben geen onbeperkt bouwbudget. Het is dan ook heel goed om hier gelijk open over te zijn tegen de architect. Hij kan rekening houden met jouw budget bij het uitvoeren van zijn eigen werkzaamheden en daarnaast kan hij het budget beter beheren wanneer de aannemer aan de slag gaat met de bouw of verbouwing van jouw woning. Jij zal echt niet de eerste woningbezitter zijn die na het opleveren van het uiteindelijke resultaat met een enorm hoge rekening achterblijft die je absoluut niet kan betalen.

Laat dingen vastleggen

Met de architect zal je tijdens zijn werkzaamheden heel vaak werkbesprekingen hebben. Dat zijn niet zomaar gesprekken maar er worden echt belangrijke zaken vastgelegd. Maak notities van deze werkbesprekingen en laat de architect ook verslagen van de werkbesprekingen maken. Zo kan jij naderhand nog eens rustig teruglezen wat er is besproken en zijn dingen officieel vastgelegd. Dat is handig wanneer er opeens een geschil ontstaat met de architect.

Houd het centraal

Komt de architect in een huishouden terecht, dan zijn er altijd meerdere mensen die hij kan gaan aanspreken. Streef ernaar dat er slechts één persoon het aanspreekpunt is. Houd geregeld familie-overleg voordat de architect langskomt. Zo weet je zeker dat er een boodschap wordt gecommuniceerd waar iedereen in het huishouden achter staat. Spreek ook met de architect af wie het centrale aanspreekpunt is binnen jouw gezin. Laat het conflict binnen jouw gezin niet het probleem van de architect worden; het belemmert het verdere proces wat de kosten nodeloos zal opjagen.

Maak een goede keuze

Vraag eerst eens offertes op bij een aantal aannemers voor je een keuze maakt. Dat kan je hier heel gemakkelijk doen. Je krijgt online een paar vrijblijvende offertes om te vergelijken. Je ziet gelijk wie voor jouw klus geschikt is en hoeveel je ongeveer moet gaan betalen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *