Al heel lang geleden maakten de Egyptenaren al gebruik van architecten om hun geweldige bouwwerken als de piramides te ontwerpen. De piramides zijn nog steeds voorbeelden van hoogstaande architectuur want het is voor ons nog steeds een raadsel hoe ze dat hebben kunnen bouwen in die tijd. Duidelijker werd het wel toen de Grieken mooie en grote gebouwen gingen bouwen. Het waren ook de Grieken die de naam architect bedachten. In de loop van jaren is dit vak uitgegroeid van enkel het ontwerpen tot het compleet begeleiden van de bouw van een object.
Inhoudsopgave
De wereld bepaalt door de architect
Wat we niet altijd beseffen is dat de wereld om ons heen voor een groot gedeelte is bepaald en bedacht door architecten. De meeste gebouwen worden aan de hand van de ontwerpen van de architect neergezet. Natuurlijk valt het ene gebouw meer op dan het andere maar in de loop van de geschiedenis zijn er talloze gebouwen ontworpen en geconstrueerd die in ons geheugen gegrift zijn.
Opvallende architectonische wonderen
Tegenwoordig zijn de bouwtechnieken zo verfijnd en doorontwikkeld dat het ene bijzondere gebouw na het andere wordt neergezet. Denk hierbij aan de grote wolkenkrabbers in Dubai waarvan de hoogste straks een kilometer hoog is. Maar in vroeger tijden lieten de architecten ook hun meesterlijk sporen na.
Voorbeelden zijn de Akropolis in Athene, het Colosseum in Rome, de Eiffeltoren in Parijs, de London Bridge in Londen en het vrijheidsbeeld in New York. Voeg daarbij de Taj Mahal in India en de Chinese muur en je beseft hoeveel invloed de architecten hebben gehad op onze wereld.
De architect dichter bij huis
Architecten zijn tegenwoordig zeer nauw betrokken bij onze eigen leefomgeving. Deze leefomgeving wordt nu door meer factoren bepaald dan enkel de functionaliteit van een gebouw. Het te bouwen object moet passen in de omgeving en aansluiten bij de rest van de omgeving. Ook de manier waarop de mensen er tegenaan kijken is steeds belangrijker geworden. Nieuwe wijken worden gebouwd op basis van vele voorwaarden en waar veel mensen in de ontwerp fase al bij betrokken zijn. De architect stuurt dat hele proces aan.
Je eigen huis laten ontwerpen
Nadat het laten bouwen van een huis onder architectuur iets was dat was voorbehouden aan de rijken der aarde is het heden ten dage makkelijker om een architect in te schakelen als we ons huis willen laten bouwen. Het grote voordeel van een huis dat door een architect is dat het een uniek huis zal zijn. Geen enkel huis dat onder architectuur is gebouwd zal hetzelfde zijn als een ander huis. Bovendien kun je als opdrachtgever bij de architect precies aangeven wat je wensen en verlangens zijn en de architect zal dat in het ontwerp meenemen. Door de technische kennis van de architect weet je dan ook dat het een degelijk huis zal worden dat aan alle eisen zal voldoen.
De waarde van een huis
De waarde van een huis dat onder architectuur is gebouwd ligt veel hoger dan de waarde van een min of meer standaard huis. De architectuur van een huis wordt weliswaar mede bepaald door de specifieke wensen van de opdrachtgevers maar de uniekheid zorgt voor de aantrekkingskracht van een dergelijk huis. Het spreekt voor zich dat het ene huis een potentiele koper meer aanspreekt dan een ander huis maar een huis dat is gebouwd onder architectuur heeft voor velen een bijzondere meerwaarde. Die meerwaarde wordt vertaald in de waarde van het huis. Ook als de binnenkant van het onder architectuur gebouwde huis is getekend door een binnenhuisarchitect zal de waarde nog verder toenemen. Het is toch prachtig dat je een uniek huis kunt aanbieden.
De klik met de architect
Een architect zal zich helemaal inleven in de wensen van de opdrachtgever. Bij een huis zal de architect in gesprek gaan met de opdrachtgever maar ook met de gezinsleden. Op deze wijze kan de architect de ziel van het huis verwoorden in het ontwerp. Bij grotere gebouwen moet de architect zich ook verdiepen in de gevoelens gebruikers van dat gebouw. Een architect zoekt altijd naar een ontwerp voor een gebouw waarin mensen prettig vertoeven. Dat is prettig voor de gebruikers en bezoekers van dat gebouw maar uiteraard ook voor de opdrachtgever. Deze samenwerking zal de waarde van het huis ook laten toenemen bij een eventuele verkoop. Als alle elementen op elkaar zijn aangepast ontstaat een uniek huis met een unieke beleving en sfeer. De klik met de architect garandeert dat je een huis laat bouwen waar je de rust en ruimte vindt die je nodig hebt. Het is immers deze omgeving waar je de meeste tijd doorbrengt.
De architect en de aannemer
Als je een architect inschakelt zul je ook samen met de architect op zoek gaan naar een aannemer die past bij het project. De architect is dan ook de spil in dit geheel. Maar omdat de architect ook de hele duur van de bouw als begeleider zal optreden is zijn werk niet klaar na het tekenen van het ontwerp. Vaak noemt men de architect ook wel de bouwmeester en die naam dekt de lading zeker. Een goede samenwerking tussen aannemer en architect is absoluut een voorwaarde bij een bouwproject. In het geval dat de aannemer en architect in het verleden al vaker hebben samengewerkt zal de communicatie vlotter verlopen en dat komt ten goede aan het proces van het bouwen.
De benodigde vergunningen
Voor elk nieuwbouwproject is zijn er meerdere vergunningen nodig. Ook bij een ingrijpende renovatie onder architectuur moeten er verschillende vergunningen worden aangevraagd. Ook dat traject begeleidt de architect en hij voert ze ook uit. De architect weet immers alles van het project dus hij kan als geen ander als vertegenwoordiger optreden. Het vergunningentraject is een complexe aangelegenheid en de architect weet precies de weg in dit doolhof te vinden. Dat verhoogt de snelheid van het proces maar nog belangrijker is dat de kennis van zaken van de architect eventuele misverstanden achteraf kan vermijden. Misverstanden leiden weer tot uitstel en daar zijn dan weer kosten aan verbonden.
Geschreven door: Admin