Openbare gebouwen zoals ziekenhuizen moeten voldoen aan een reeks van eisen en wensen. Op de eerste plaats wordt bij utiliteitsbouw goed nagedacht over vormgeving, veiligheid, functionaliteit en over de omgeving waar het gebouw komt te staan. Dat proces wordt geleid door de utiliteitsbouwarchitect die is opgeleid om dergelijke grootschalige projecten in goede banen te leiden. De bijzondere aspecten van utiliteitsbouw zijn bij de utiliteitsbouwarchitect in zeer goede handen.
Inhoudsopgave
Wat is utiliteitsbouw?
Eigenlijk is het heel simpel om uit te leggen wat utiliteitsbouw is. Daarmee worden namelijk alle gebouwen aangeduid die niet bedoeld zijn om in te wonen. In veel gevallen worden die gebouwen ook ontworpen met een bepaald thema. Het zal duidelijk zijn dat deze bouwvorm gebruik zal maken van de bijzondere specialisatie van de utiliteitsbouwarchitect. Deze vorm van architectuur kent natuurlijk hele andere kenmerken dan die van de woningbouw.
Grote utiliteitsbouw projecten
Een ziekenhuis ontwerpen is een gigantisch project waarbij de utiliteitsbouwarchitect zich helemaal moet inleven in de wijze waarop het ziekenhuis gebruikt gaat worden. Voordat het ontwerp kan worden gemaakt kunnen er wel jaren over heen gaan voordat duidelijk is aan welke eisen het ziekenhuis moet voldoen. Het verzamelen van deze grote hoeveelheden informatie is een taak van de utiliteitsbouwarchitect. Het is niet ongebruikelijk dat een utiliteitsbouwarchitect dan wel tot vijf of zeven jaar aan een project werkt.
Utiliteitsbouwarchitect werkt anders
De utiliteitsbouwarchitect moet meer dan welke andere architect ook werken vanuit het standpunt van de opdrachtgever. Daarom zal de utiliteitsbouwarchitect verschillende ontwerpen maken om de wensen van de opdrachtgever zo goed mogelijk te benaderen. Het ontwerp dienst origineel te zijn maar ook uniek in zijn soort. Deze andere benadering kan leiden tot geweldige bouwwerken met een praktische indeling.
Duurzaamheid in utiliteitsbouw
Opdrachtgevers voor utiliteitsbouw zijn vaak overheden en dat maakt dat het streven naar duurzaamheid in de utiliteitsbouw een harde eis voor de utiliteitsbouwarchitect is. Overheden moeten en willen veelal het voorbeeld geven als het gaat om duurzaamheid. Aan de andere kant maakt het toepassen van allerlei duurzame materialen in gebouwen de uitdaging voor de utiliteitsbouwarchitect ook groter. Je kunt zelfs stellen dat hoe groter de mate van toegepaste duurzaamheid in een gebouw is hoe groter de eer voor de utiliteitsbouwarchitect zal zijn.
Utiliteitsbouwarchitect en het architectenbureau
Utiliteitsbouw is meestal een onderdeel van de vele specialismen van grotere architectenbureaus. Samen met de andere disciplines die bij een architectenbureau aanwezig zijn kan een utiliteitsbouwarchitect optimaal gebruik maken van de aanwezige kennis. Het inleven in grote utiliteitsbouw projecten is een vaardigheid waarover een utiliteitsbouwarchitect absoluut moet beschikken.
Grote winkelcentra als uitdaging
Omdat de utiliteitsbouwarchitect niet enkel individuele gebrouwen ontwerpt maar ook winkelcentra met een groot aantal passende gebouwen kan de utiliteitsbouwarchitect veel van zijn of haar eigen visie bij zo’n groot project kwijt. Bij een project dat bestaat uit verschillende gebouwen dienen die gebouwen natuurlijk wel op elkaar zijn aangepast. Vanzelfsprekend moeten ze ook passen in de omgeving. Die combinatie van factoren maakt de uitdaging voor de utiliteitsbouwarchitect zeer groot.
Geschreven door: Admin